Help de insecten!

Je hebt het vast her en der vernomen, we moeten goed voor de insecten zorgen want het gaat niet goed met ze. 

Waarom gaat het niet goed?

Het landschap van Nederland lijkt groen, maar is verdroogd, verzuurd en strak getrokken. De rommelhoekjes en rafelrandjes, heggen, slootkanten en bomenrijen zijn grotendeels verdwenen. Ook lijden insecten onder andere onder bestrijdingsmiddelen, overmatige bemesting en uitstoot van stikstof.

Wat zijn de gevolgen?

De gevolgen zijn rampzalig. Natuurlijk materiaal, zoals resten van bloemen en planten, worden niet meer afgebroken waardoor er geen voedingsstoffen meer in de bodem komen voor bijvoorbeeld planten. Zonder insecten worden bloemen, gewassen en bomen niet meer bestoven. Onze voedselvoorziening kan dus in gevaar komen.

Wat kan jij eraan doen?

Maak van je tuin of balkon een thuis voor insecten. Meer insecten in je tuin begint met meer ruimte voor bloemen en planten. En die maak je door tegels eruit te halen. Als is het maar 1 vierkante meter. En dat heeft meer voordelen, want regenwater loopt dan sneller weg, de tuin wordt minder heet op een zomerse dag en de kans op een mierenplaat is veel kleiner. 

Je kunt ook een insectenhotel in je tuin plaatsen. Deze kun je kant-en-klaar kopen maar je kunt hem natuurlijk ook zelf maken.

Zijn de insecten op De Keulse Hei blij?

In de tuin bij De Keulse Hei staan heel veel bloemen en planten.  Om vlinders te lokken hebben wij diverse vlinderstruiken staan, een lust voor het oog door al de vlinders die erop afkomen. Als je een tuin aanlegt, kun je ook rekening houden dat er elke maand een bepaalde plant bloeit, zoals bijvoorbeeld in maart de bodembedekker Maagdenpalm en in mei de Lavendel.

Ook bloemen in de moestuin

Bloemen in de moestuin zorgt voor een win-win. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan die de moestuinplanten bevruchten en versterken en je hebt een fleurig geheel met ook mooie eetbare bloemen die je gerechten opfleuren.

 

De Afrikaantjes verspreiden een hele specifieke geur die bijvoorbeeld koolwitjes op afstand houden, de vijand voor de kolen maar ook mieren en witte vliegen houden niet van die geur en de wortels van Afrikaantjes zuiveren de grond van aaltjes.

 

Zinnia’s zijn prachtige bloemen die veel vlinders en bijen aantrekken. Een paar planten naast je tomaten- en aardbeistruiken zorgen dat je planten zeker bevrucht worden. 

Verder is het wijsheid Goudsbloemen, Oost-indische kers, Viooltjes en Cosmea in je moestuin te plaatsen. Wil je er meer lezen over de mooie en nuttige helpers? Klik op deze link.

Steun Natuurmonumenten

Natuurmonumenten heeft nog veel meer tips in verband met de woningnood onder insecten. Voor een klein bedrag per maand kun je al lid worden en steun je hun projecten. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?