De Groenzoom, de natuur als buur

De Groenzoom

Wat fantastisch, zo’n mooi natuurgebied in je achtertuin te hebben als natuur- en recreatiegebied Groenzoom. Zo vanuit je huis (of wat dacht je : vanuit de vergaderlocatie) de natuur in wandelen, geweldig.

Waar is het te vinden?

De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare. Zij ligt tussen de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en grenst aan Zoetermeer-Rokkeveen. In 2010 werd een begin gemaakt met de ontwikkeling van het gebied, waarbij een aantal agrarische functies plaatsmaakten voor een uniek natuurgebied.

Wie coördineert het beheer van De Groenzoom?

Berkelaar Cor Noorman is de man die het beheer van De Groenzoom coördineert. Het is fantastisch om met hem over De Groenzoom te praten. Zo energiek, zo vol met parate kennis en enthousiast over het gebied waarvoor hij werkt. 

Cor geniet enorm van zijn werk en daardoor zou hij graag zien dat nog veel meer mensen het gebied gaan ontdekken voor de natuur en de recreatie. Normaliter kun je je aanmelden voor wandelingen door het natuurgebied echter sinds we in de coronacrisis zitten is dit niet meer gebeurd.

Wij hadden Cor ook uitgenodigd bij de opening van De Keulse Hei. Tijdens een interview in Hart van Lansingerland legt hij uit dat het ook tijdens een vergadersessie mogelijk is even een break in te lassen waar hij meer uitleg geeft over het natuurgebied of zelfs de groep even meeneemt het natuurgebied in. 

Natuurgebied De Groenzoom

Brandnetels super belangrijk

Met de kennis van Cor is het een feest het natuurgebied te verkennen. Cor ziet dingen die een leek niet snel ziet. Onverwachte informatie kan ervoor zorgen dat mensen heel anders tegen iets gaan aankijken. Een bezoeker van De Groenzoom ergerde zich aan de vele brandnetels in het gebied. Cor vertelde dat de rupsen van zes verschillende soorten dagvlinders uitsluitend eten van brandnetels. Als je alle brandnetels zou vernietigen, dan sterven die soorten vlinders dus uit. Voor de toehoorder was dat zo’n openbaring dat ze meteen besloot om ook in haar eigen tuin de brandnetels voortaan te laten staan! Concluderend, geweldig om dit soort verhalen te horen.

Lakenvelder Koeien

Hopelijk straks weer op pad met Cor

Natuurlijk hopen we dat in het voorjaar van 2022 de beperkende maatregelen omtrent Corona weer teruggedraaid worden en Cor zijn kennis kan overdragen aan vele bezoekers aan De Groenzoom. Ook zoals eerder gezegd, een bezoek aan vergaderlocatie De Keulse Hei kan gecombineerd worden met een wandeling onder begeleiding van Cor. 

1 gedachte over “De Groenzoom, de natuur als buur”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?