Wat een groeizaam weertje de afgelopen week! Na een hele lange periode droogte nu voor de moestuin gelukkig ook een paar buitjes. En wat gaat het hard in de moestuin. Deze blog focus ik mij even op het fruit in de moestuin. In een hoek heb ik de fruitstruiken bij elkaar staan waar op dit moment al aardig vruchten gevormd zijn. Sommige fruitsoorten had ik tot ik aan de moestuin begon nog nooit van gehoord. Ik ben benieuwd of jij ze wel al kent.
Aardbeien
Die zijn natuurlijk het meest bekend maar wist je dat aardbeien heel weinig calorieën bevatten? En er heel veel vitamine C in zit en de vrucht bijdraagt aan de inname van foliumzuur?
Ook leuk om te weten dat er ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien per jaar in Nederland geteeld wordt. Vorig jaar was het bij mij ook een goed jaar. Tot een paar weken geleden had ik genoeg aardbeien in de vriezer om een aardbeien-shake op de lunchkaart te hebben bij De Keulse Hei. Hopelijk wordt het dit jaar ook weer zo’n mooi jaar, dat hij weer op de kaart terug kan komen.
Kruisbessen
De kruisbes kennen wij met gele en rode harde besjes. Een groot nadeel van deze struik dat ze hele venijnige scherpe stekels heeft. Eigenlijk kun je de besjes niet oogsten zonder vreselijk lelijk geprikt te worden. Dit zorgt dat veel mensen het weerhoudt een kruisbes aan te schaffen. Toch is het een lekkere bes die met name gebruikt wordt in jam en taarten.
Frambozen
De framboos staat met stip op 1 bij mij, het allerlekkerste fruit. Op moederdag heb ik menig jaar een bakje frambozen gekregen van de kinderen, heerlijk. Het is toch altijd een dure liefhebberij die ik niet snel voor mijzelf koop. De framboos zit bomvol met vitamine C, K, E, A en B6. Aardbeien, zwarte bessen en bosbessen zijn ook gezond maar scoren lang niet zo goed als de framboos. Omdat het mijn favoriete fruit is, heb ik best veel frambozenstruiken staan. Dat wordt weer lekker smikkelen binnenkort.
Japanse Wijnbes
De Japanse wijnbes, op een braam lijkende struik werd rond 1875 in Frankrijk voor het eerst vanuit het oosten van Azië ingevoerd.
De vruchten hebben een flauwe, frisse, zoetzure smaak, zijn donkerrood gekleurd en voelen wat kleverig aan. Hoe donkerder de kleur hoe meer smaak ze hebben. De besjes kun je heerlijk uit de hand eten maar zijn ook lekker als een siroop over toetjes.
Jostabes
Tot dat ik vorig jaar een struik van een buurvrouw kreeg, had ik nog nooit van de Jostabes gehoord. Het is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. Ze zijn iets groter dan de zware bes maar iets minder zoet en heeft tegelijkertijd het friszurige van kruisbessen. Er zijn een aantal besjes gevormd dus dat ga ik met een paar weken ervaren of ze lekker zijn.
Zwarte bes
De zwarte bes is geen zwarte vorm van de aalbes maar wel familie. Je kunt de zwarte bessen rauw eten maar hebben een beetje bijzondere maar wrange smaak. Daarentegen zijn ze superlekker na verwerking tot bessensap. Wat ook erg lekker schijnt te zijn, zelfgemaakte zwarte bessenlikeur. Misschien maar op mijn lijstje zetten om een keer te maken als de oogst goed is. Zwarte bessen bevatten enorm veel vitamine C.
Witte aalbes
Aalbessen worden het minst geconsumeerd omdat men ze vaak wat zuur vinden. Witte aalbessen zijn wat milder van smaak en minder zuur. Toch zijn ze minder populair omdat de witte kleur als minder aantrekkelijk wordt beschouwd. Voordeel van de witte bes, je hebt minder last van vogels omdat de zij de doorzichtige rijpe vruchten minder snel opmerken.
Zoals je leest, een hoop fruit waar ik de gasten van De Keulse Hei zeker van ga laten proeven de komende weken.
Heb je ook interesse? Neem dan even contact met mij op.