Bloemen op je bord, en die je ook nog kunt eten. Met de feestdagen zie je eetbare viooltjes in de winkel liggen maar je kunt nog veel meer bloemen eten uit de moestuin.
Wist je dit van de Goudsbloem?
In de moestuin van De Keulse Hei staan zowel gele als oranje goudsbloemen. Niet dat ik ze gezaaid heb, ze zorgen zelf dat ze het volgende jaar weer opkomen. Je komt er niet vanaf maar dat wil ik ook niet want ze zijn heel goed voor mijn moestuin. De goudsbloemen verbeteren de bodem, weren aaltjes en trekken nuttige insecten aan.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
Geneeskracht van de Goudsbloem
Niet alleen mooi, lekker ook geneeskrachtig. De goudsbloem heeft een ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking en staat daarom in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Oost-Indische kers
Ook deze plant staat volop in de moestuin en heb ik niet zelf gezaaid. De bloemen, bladeren en zaden van de Oost-Indische kers zijn eetbaar en doen met hun scherpe smaak denken aan mierikswortel. Als de bloemen uitgebloeid zijn worden het kleine besjes, die op kappertjes lijken en op een zelfde manier bereid kunnen worden. Kijk op de site van Diana hoe je dit doet. Op de site van De Makkelijke Moestuin lees ik een andere suggestie dat je de bloemen van de Oost-Indische kers kunt vullen met smeerkaas, een leuke suggestie op de borrelplank.
Behalve te kunnen eten is de plant heel nuttig in de moestuin. De plant scheidt een stof af die slakken op een afstand houdt. En heel wat groenten blijven gespaard van bladluizen als er een Oost-Indische kers in de buurt staat. De plant trekt immers zweefvliegen aan en de larven daarvan voeden zich met de bladluizen.
Bloemen van de courgette
Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd maar ik kom wel de nodige posts tegen van mensen die de bloemen van de courgette op het menu hebben staan. Miljouska heeft een gerecht van gefrituurde courgettebloemen. Zorg wel dat je ze zo vers mogelijk gebruikt. Wil je het een keer proberen? Laat het weten want ik heb de courgette nu in bloei staan.
Borage/Komkommerkruid
In de tijd dat ik voor MyHappyKitchen blogverhalen schreef heb ik verteld dat ik de prachtige bloemetjes van de Borage in een ijsblokje deed. Superleuk in je glas water.
De bloemetjes kun je ook eten en zoals hun naam al suggereert, ze smaken naar komkommer.
Zoals je leest/ziet kun je veel bloemen uit de tuin eten. Maar… er zijn ook giftige bloemen dus zoek eerst even op of ze wel eetbaar zijn. Op dit moment staat Vingerhoedskruid in bloei. Eet ze niet, want ze zijn echt giftig. Lees meer over andere giftige soorten.