De natuur als buur

Bijna elke keer als nieuwe gasten bij ons het terrein op rijden spreken zij hun verbazing uit over de ligging. Vanmorgen zelfs nog iemand die uit het rustige Groningen kwam. Hij zei : ” Als je over de Keulseweg aan komt rijden kom je eerst een praktijk voor voetmassage, dan een overstekende moeder-eend met kleintjes en dan een Thaise massage en dan kom je bij De Keulse Hei. Als je dan niet zen aankomt?” Dat is toch leuk om te horen.

Lepelaar

Lepelaarsnest in Groenzoom

Ik heb er al vaker over geschreven, dat wij het fantastische natuurgebied achter ons huis hebben liggen. Onlangs stond dit artikel in de telstar, dat een lepelaarsnest was gesignaleerd. In vijftig jaar tijd zijn het aantal broedparen in Nederland van 170 opgelopen naar 2500, dus dat is fantastisch nieuws.  In de periode februari tot de herfst bevinden zij zich in Nederland en daarna trekken ze via Frankrijk en Spanje langs de West-Afrikaanse kust.

Ooievaar

Ook ooievaars gesignaleerd

Ook deze zag ik onlangs tijdens de hond uitlaten. Ik appte even met onze beheerder Cor Noordam en wist mij te vertellen dat hij ze vaker zag, maar dat ik ze nu zag omdat er gemaaid was en daar houden ze van, gemaaid gras! Persoonlijk blijf ik het altijd fantastisch en bijzonder vinden een ooievaar te zien. Ik weet nog dat wij eind jaren tachtig in Hongarije bij de eerste lantaarnpaal zijn gestopt omdat er een ooievaar op zat. In de volgende straat zat op elke lantaarnpaal een ooievaar 🙂

Jullie hebben vast ook ooit notie genomen van het ooievaarsnest vlak bij Blijdorp waar dit echtpaar op het aller drukste trein tracé elk jaar een nest jongen heeft.

lakenvelder

Ontdek de Groenzoom

Voor de komende maanden zijn er gelukkig weer de nodige excursies georganiseerd door de beheerder. In verband met Corona is dat lang niet mogelijk geweest. In juli zijn er diverse fietsexcursies door het gebied en in augustus staan er wandelexcursies over het laarzenpad op de planning. Kijk op hun website voor de planning en hoe je je kunt opgeven. Ik heb mij voor een van de fietsexcursies opgegeven en zal het mooie gebied blijven promoten bij de bezoekers van De Keulse Hei.

Minder leuk nieuws

De Japanse duizendknoop rukt vreselijk op. In onze straat is er onlangs weer een plek ontdekt waar hij is opgedoken. Een plant waar je haast niet meer vanaf komt. Door de sterkte groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen. Ze kunnen enorme schade veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen. Daarom moet je het ook altijd bij de Gemeente melden, als je een plek ziet, waar ze de kop opsteken. Op de website van Kennisnetwerk Invasieve exoten zie je duidelijke beelden hoe je ze kunt herkennen en wat je eraan zou kunnen doen.

 

Zonnebloem

Bijna zomervakantie

De basisscholen moeten hier in de regio nog 1 week en dan is het zomervakantie. Volgende week heb ik nog een paar dagen gasten en dan verwacht ik ook dat het een paar weken stil blijft.  Gelukkig staat er wel al het nodige vanaf augustus op de planning. Iedereen gaat ergens genieten van de welverdiende rust. Wij blijven genieten op ons honk aan de Keulseweg en ik ga de nodige lekkere dingen uitproberen voor het najaar.

Hele fijne zomer en zien wij je nog ergens in de Groenzoom komende weken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?