Fietsexcursie door De Groenzoom

Beheerder

Als buur van het prachtige natuurgebied De Groenzoom had ik mij voor afgelopen woensdag aangemeld voor de fietsexcursie van beheerder, Cor Noorman. Wat een kennis van de natuur heeft deze man en wat ongelooflijk belangrijk dat hij erop toeziet dat het ontwikkelplan uitgevoerd wordt. Inmiddels zijn zij zeven jaar bezig en vertelt hij vol trots over de mooie vorderingen.

De beheercombinatie De Groenzoom zorgt dat wij als bewoners kunnen genieten van de natuur en dat wij kunnen recreëren, met o.a. wandelen, fietsen, paardrijden en sinds kort ook kanoën. Wil je meer over de plannen lezen, raad ik aan een keer op hun website te kijken.

Tuinderij De Groenzoom

Waarom geen prullenbakken?

Cor, maar ook wij als aangrenzende buren krijgen regelmatig de vraag waarom er geen prullenbakken in de Groenzoom zijn te vinden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het NIET plaatsen van prullenbakken minder vuil oplevert. Bijkomend voordeel is ook dat dieren niet met de etensresten aan de haal gaan. Daar komt bij dat Cor elke maandagmorgen een ronde doet en hij meldt dat het reuze meevalt wat hij als zwerfafval vindt op zijn ronde door het 560 ha tellende gebied.

Boerenwormkruid

Cor attendeert ons tijdens de diverse pitstops op diverse bijzondere planten, zoals boerenwormkruid, waar hommels en zweefvliegers volop van genieten. Als ik google op dit kruid kom ik op een mooie pagina van Flora van Nederland waar ongelooflijk veel valt te lezen/zoeken over wat waar te vinden is. Hier lees ik dat dit kruid vooral opvalt door de tot 1,3 cm brede schijfvormige scherm met alleen gele buisbloemen. Dit kruid trekt vele insecten aan die voor bestuiving zorgen en vervolgens voor bevruchting.

Het oorspronkelijke gebied van De Groenzoom was voorheen tuinbouwgebied. Door het gebruik van kunstmest is de grond erg arm geworden door de jaren heen en doordat er nu twee maal gemaaid wordt en afgevoerd wordt, gaat het steeds beter met de grond komt dit fauna ten goede.

Bij een bepaald stuk in de Groenzoom, de z.g. bergboezem is goed te zien, dat de intensieve aandacht voor de biodiversiteit resultaten boekt. Op 3 augustus neemt Cor bezoekers mee over het laarzenpad om dit gebied onder de aandacht te brengen.

Grote Kattenstaart

Wat een diversiteit aan insecten vlak bij huis. Nooit het bestaan geweten van de  kattenstaartdikpoothommel. Gelijk misschien een leuk woord voor galgje in de komende zomervakantie.  Of de gestreepte rups op het Sint-Jacobskruiskruid.

 

Tijdens de fietsexcursie kwamen de teken ook aanbod. Veelvuldig in het nieuws geweest afgelopen weken door hun opmars. Cor bevindt zich dagelijks in de Groenzoom en meldt dat hij nog geen enkele teek heeft gesignaleerd. Waar dit aan ligt kan hij niet verklaren. Mochten er lezers zijn die hier wel een verklaring voor hebben, horen we het graag.

Ganzen, ganzen en nog meer ganzen

We zien een schattig tafereel, een moeder nijlgans met haar jongen zwemt voorbij. Maar de ganzen vormen door veelvuldig nageslacht een plaag inmiddels. Daarom loopt Cor met diverse vrijwilligers in het voorjaar de Groenzoom door op zoek naar de nesten en verwijderen dan de eieren hieruit. Bij zeker 600 nesten doen zij dit.  Een alternatief zou kunnen zijn de eieren prikken of schudden of behandelen met olijfolie echter is dat met deze aantallen niet te realiseren.


Sinds kort zijn er ook Brandganzen gesignaleerd die afkomstig zijn uit Rusland. Zouden zij het ook niet eens zijn met het regime van Poetin?

 

Lepelaars

Ook de Lepelaar komt in groten getale voor in De Groenzoom. Alleen zijn er hier nog geen broedende lepelaars gesignaleerd. Dit gebeurt wel in een rustig stuk achter de Ikea in Delft. Daar hebben de Lepelaars in bomen hun nest.

De ouders kun je herkennen aan een gele stip op hun snavel. Als je in de vroege ochtend in de Bergboezem wandelt kom je een grote kolonie tegen.

Cor, bedankt!

De fietstocht eindigt waar hij begonnen is, bij Tuinderij De Groenzoom, wat een ontzettend leuke stop is voor een kop thee of een ijsje tijdens je wandeling of fietstocht. Net hiervoor attendeert Cor ons nog even op het achterliggende woonhuis waar je elke morgen tussen 6 en 8 uur een steenuil op de schoorsteen ziet zitten.

Heb je interesse in een excursie van Cor? De eerstvolgende excursie van 20 juli zit al vol wist hij ons te vertellen maar er staan regelmatig nieuwe momenten op hun website.

Ik informeer mijn gasten op De Keulse Hei ook regelmatig over de mogelijkheid voor een excursie door jou tijdens hun verblijf op de vergaderlocatie, want dat wil je niet missen!

Cor, super bedankt voor je interessante verhalen.

2 gedachten over “Fietsexcursie door De Groenzoom”

  1. Beste Ellen,
    Wat een leuk stukje heb je geschreven zeg! Complimenten! Ik heb het erg fijn gevonden jullie rond te leiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?