Wat een rijkdom

Na weken in de moestuin werken is het zover: de eerste bloemen staan weer op tafel bij onze vergadergroepen, de sla wordt vers geplukt voor de lunch en zelfs de rabarber is oogstklaar. Dit voorjaar voelt rijk en vol leven — en daar profiteren onze gasten na de meivakantie volop van mee.

🌸 De eerste bloemen op tafel

Vandaag was het zover: voor het eerst dit seizoen zette ik weer bloemen uit de tuin op tafel bij de groep. Het voelt bijna symbolisch — alsof ik samen met de tuin langzaam weer tot bloei kom na de winter. De kleuren, de geur, het verse groen: het zorgt meteen voor een warme sfeer tijdens de vergadering. En ik merk dat gasten er blij van worden. Kleine moeite, groot effect.

🌱 Zaaien, plannen en herontdekken

De afgelopen weken heb ik heel wat uurtjes in de moestuin doorgebracht. Ik ben opnieuw gaan voorzaaien en sommige planten die vorig jaar zijn blijven staan, doen het verrassend goed. Het is elk jaar weer een mix van plannen en verrast worden. Sommige zaadjes komen sneller op dan verwacht, andere laten nog op zich wachten. Maar dat maakt het juist zo leuk en spannend.

🥗 Van tuin naar tafel

Voor de lunch vroegen een paar deelnemers om een salade. Die ga ik zo meteen vers plukken — gewoon hier uit de tuin. Verser dan dit bestaat eigenlijk niet. Ik word er zó blij van om producten van eigen bodem te kunnen gebruiken. Het is gezond, smaakvol en geeft onze vergaderlocatie iets extra’s. Je proeft de liefde, zeggen mensen vaak. En dat klopt ook wel.

🍰 Rabarbertaart in de maak

 De rabarber groeit lekker door. Ik heb nog genoeg voor een paar maaltjes rabarbermoes én… voor een lekkere taart. Een heerlijke traktatie bij de koffie of thee. Via landleven kreeg is de nodige tips voor rabarberrecepten waar ik al 1 aanrader bij zag staan, rabarberblondies. Die gaan we binnenkort maar eens maken. 

Het is aan te raden om rabarber te oogsten tot eind juni. Na deze periode is het beter om de plant met rust te laten, zodat ze voldoende energie kan opslaan voor het volgende jaar.

Rabarber is niet giftig na 21 juni, maar het is verstandig om na deze datum terughoudend te zijn met oogsten en consumptie, vooral als je gezondheidsrisico’s hebt.

🫘 Haricots verts: een nieuw experiment

Dit seizoen probeer ik voor het eerst haricots verts. De plantjes staan inmiddels in de volle grond, maar ik merk dat ze de koude nachten (net als ik) niet heel erg kunnen waarderen. ’s Morgens is het soms nog maar zeven graden. Gelukkig lijkt er zachter weer op komst. De nachttemperatuur gaat omhoog, en dat gaan mijn groene vriendjes zeker waarderen.

🌞 De zon tegemoet

Ik hou ervan als het voorjaar echt doorbreekt. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de tuin: alles groeit, bloeit, en het lijkt alsof de energie vanzelf weer gaat stromen. De komende weken ziet de planning er goed uit: weer veel fijne groepen die komen vergaderen, lunchen en wandelen. De zon erbij maakt alles mooier. Er stond vorige week zelfs een ooievaar in het weiland naast ons huis. Wat dat voor een voorbode is?

👩‍🌾 Moestuin & meetings: een gouden combi

De moestuin is inmiddels echt een onderdeel geworden van wat De Keulse Hei bijzonder maakt. Het voelt rijk om te kunnen koken met wat hier groeit, en het sluit perfect aan bij waar ik voor sta: rust, eenvoud, kwaliteit, en iets doen met aandacht. Ik ben blij dat ik daar na de meivakantie weer zoveel groepen van kan laten meegenieten.

En wat is er verder gebeurd?

 Afgelopen jaar was het weer zover, Rebellendag. Een dag zonder aanhang. Dit jaar waren wij aan de beurt voor de organisatie. De rit ging naar Raamsdonksveer. Vanuit Fort Lunet werd er gestart met een tocht met een tuctuc met diverse opdrachten onderweg. In de middag zijn we met een bootje door de Biesbosch gevaren. Het was wederom weer een onvergetelijke dag.

Verder is er in verband met de meivakantie niet heel erg veel gebeurd. Net voor de meivakantie waren wij al een paar dagen naar Portugal geweest dus het waren heerlijke rustige weekjes (zonder gasten ivm vakantie) thuis met veel werk aan de tuin waar het heerlijk weer voor was.

3 gedachten over “Wat een rijkdom”

  1. Wat een heerlijke nieuwsbrief en inderdaad wat een rijkdom. Al het lekkerst uit eigen tuin en de familie.
    Dat is rijkdom pur sang en hoe fijn dat jij dat deelt met anderen Ellen.

  2. nooit geweten dat rabarber giftig is als je te vroeg oogst
    weer wat geleerd van t kruidenvrouwtje 😉

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?