Herfst of voorjaar?

Wat zijn het bijzondere temperaturen de afgelopen week. Jas aan, jas uit, bomen verliezen hun blad maar het zonnetje laat zich nog veel zien waardoor onze huizen gelukkig nog wat extra opgewarmd worden. Dat is dan wel weer lekker met die hoge energietarieven.

In onze moestuin is niet veel meer te beleven op het moment.  Dat wat er staat, groeit ontzettend langzaam. 

Veel verdriet in de achtertuin, de kalfjes zijn bij hun moeder weggehaald vorige week. De mama’s hebben weer 24 uur hartverscheurend gehuild.

walnoot

Onze walnotenoogst is verdubbeld ten opzichte van vorig jaar van onze eerste oogst, wel 8 stuks liggen er in de vensterbank te drogen. Over vijf jaar 256 stuks? Dat zou leuk zijn als deze vlieger opgaat.

Villa Augustus

Moestuin Villa Augustus

Onlangs waren wij weer in Dordrecht. Een ontzettend leuke stad met heel veel authentieke winkeltjes waaronder ook heel veel antiekwinkels. De reis naar Dordrecht had als hoofdreden Vreeken Zaden, voor mij een walhalla waar je alles kunt kopen voor de moestuin. Het was ook nog eens heerlijk weer, dus ook op een terrasje in de zon een biertje gedronken. De lunch had ik later in de middag gereserveerd bij Villa Augustus. Mocht je dit niet kennen, raad ik aan hier toch een keer voor een lunch af te spreken. Behalve een mooie bijzondere locatie, kun je er heerlijk (gezond) eten en wandelen door de prachtig aangelegde moestuinen. Op de pizza die Frank had besteld zat pesto van palmkool, die ik thuis ook gelijk uitgeprobeerd heb van de palmkool uit de moestuin.  Echt een aanrader. Nou moet ik zeggen dat je wat mij betreft met pijnboompitten en Parmezaanse kaas alles wel lekker kunt maken. Ik heb het als ijsblokjes in de vriezer gedaan zodat ik er af en toe een blokje uit kan halen.

Pitchen

Interessante workshop

Wat is het toch een leuke netwerkclub, NOOVA, met ondernemende vrouwen in de regio. Voor de bijeenkomst in oktober had het organiserend comité Patrick van Gils uitgenodigd die een workshop gaf ‘Succesvol pitchen en presenteren!’. Heel leerzaam en nog geen 12 uur later kon ik het al toepassen bij de bijeenkomst “Open Coffee Lansingerland”.  Werkt bij mij altijd goed, gelijk toepassen.

 

zongedroogde tomaatjes

Italiaanse of Turkse zongedroogde tomaatjes?

Heerlijk toch, zongedroogde tomaatjes! Met een heerlijk Italiaans gerecht waan je je even in Italiaanse sferen! Laten deze tomaatjes die je koopt helemaal niet uit Italië te komen! Ze worden gedroogd op kilometerslange velden in Turkije. Afgelopen week was er een aflevering van Keuringsdienst van Waarden over zongedroogde tomaatjes. Lekker in de buitenlucht bij hoge temperaturen. Daarna worden ze gedroogd naar Italië gestuurd, met een enkel gedroogd torretje of kevertje. Laat dit nou niet zo’n punt zijn, want die proef je niet. Je vraagt je alleen af, waarom staat er op het potje made in Italy?

Zelf heb ik mijn overschot aan cherrytomaatjes afgelopen week in de droogoven gedroogd. Hiervan weet ik zeker dat het zonder extra vlees is.

paddenstoel

Top paddenstoelenseizoen

Het is je vast opgevallen, er zijn op het moment erg veel paddenstoelen. In verband met het relatief warme en vochtige weer is het dit jaar een goed paddenstoelenseizoen. Zelf zou ik het niet eens durven riskeren koken met paddenstoelen uit het bos omdat ik ook niet weet welke paddenstoelen eetbaar zijn. Je mag ook niets uit het bos meenemen zegt Staatsbosbeheer maar bij kleine hoeveelheden (max 250 gram) knijpt menig boswachter een oogje toe. Maar check wel even welke eetbaar zijn!

Wist je trouwens dat de vliegenzwam (wit met rode stippen) uitgeroepen is tot de Paddenstoel van het jaar 2022? Voor mij niet heel erg verrassend want vraag een kleuter of volwassene een paddenstoel te tekenen en in de meeste gevallen wordt de vliegenzwam getekend toch?

4 gedachten over “Herfst of voorjaar?”

  1. Freeke Lassche

    Bedankt voor de leuke tip om eens naar Dordrecht af te reizen…. We wonen er eigenlijk zo dicht bij.
    Afgelopen weekend heb ik veel vliegenzwammen op de Veluwe gezien. Blijft prachtig daar! En die vliegenzwam is een terechte paddenstoel van het jaar.
    Och die arme kalfjes en hun moeders.. heftig hoor!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?