Slakkenplaag

Het zijn geen saaie weken hier op De Keulse Hei. Er wordt enorm hard gewerkt rondom het huis en het wordt een nog mooier paleis waar wij van de zomer heel veel plezier aan gaan beleven. Het is allemaal nog niet af maar het is wel al te zien, dat het supermooi gaat worden.

visvlonder

Watskeburt?

Het begon met een idee een ingebouwd koud dompelbadje te nemen ter afkoeling in de warme dagen maar ook bij kou want in de wintermaanden gaat Frank altijd naar de NoordAA voor de koudwaterdip. Nou, voortaan kan dit in de achtertuin. Het bad ligt er inmiddels in en het terras wordt komende week bestraat. Het gaat ontzettend fraai worden, dat zien we nu al. Van al het oude hout van de vlonder heeft Frank ook alweer mooie nieuwe dingen gemaakt. Zo is er een vlonder voor de blokhut gekomen. Vooral voor het maaien scheelt dit enorm veel werk. Maar behalve dit, is het ook een erg leuk en aangekleed gezicht. Verder wordt de laatste hand gelegd aan een visvlonder bij de sloot hierachter. Niet dat er vissen in zitten, maar het staat wel erg leuk!

slak met sla

Slakkenplaag

Wat is er ongelooflijk veel regen gevallen afgelopen weken. Er ontstaan in het weiland bij ons achter gewoon vijvers voor de vogels. En ook af en toe het zonnetje erbij maakt dat het ontzettend groeizaam weer is. Het gaat als een malle in de moestuin. Zowel de door mij geplante groente en bloemen maar ook het onkruid groeit ontzettend hard helaas.

En de slakken zijn ook heel blij met dit weer. Je hebt het vast zelf al gemerkt of gehoord, er heerst een plaag aan slakken. Maar hoe komt dat nou? We hebben een ongelofelijk nat voorjaar gehad zonder al te hoge of lage temperaturen. De winter was ook vrij zacht, zonder echte vriestemperaturen, en zeker niet diep in de grond. Daardoor was er een geringe sterfte onder de slakken en de slakkeneitjes. En dan zitten wij, als moestuinhouders met heeeeel veel slakken. Elke ochtend en avond ga ik ze rapen en gaan ze met een enorme zwieper naar de overkant van de sloot. Er zullen vast de nodige slakken blijven zitten en dat is ook niet erg, er staat genoeg. De slakken dragen per slot van rekening bij tot humusvorming en compostering van plantaardig afval. Dat voegt voedsel en mineralen toe aan de bodem. Dan maar af en toe een plantje opofferen voor ze. De nieuwe aanplant waar ik heel zuinig op ben (gele courgette en pompoen) krijgen een kring van schelpen om hun heen want daar houden slakken niet van.

Pioenroos

Nieuwe activiteit Keulse Hei

Ik had het al lang op mijn website staan, dat het mogelijk is met een begeleider de Groenzoom in te gaan. Dit was er in de afgelopen 2,5 jaar nog niet van gekomen. De groepen gaan regelmatig wel de benen strekken en nemen dan de routes mee die ik heb liggen. Afgelopen week gingen ze met Peter de Groenzoom in en kwamen na een kleine 1,5 uur heel enthousiast terug. Na veel speurwerk kwam ik met Peter in contact en hij weet heel veel te vertellen over alles wat zich afspeelt hierachter in de natuur. Morgen gaat hij ook weer met de gasten met de verrekijker op pad en in juni staat er ook alweer een afspraak. Blij dat ik dit mijn groepen aan kan bieden nu.

familietraditie

Tradities in stand houden

Ontzettend belangrijk, tradities die ontstaan zijn, in stand te houden. Al sinds 2013 eten wij 1 keer per jaar asperges met de familie. Oma gaat altijd hele goeie asperges halen en is daar dan een stiefkwartiertje mee bezig om ze schoon te maken. Het was vorige week weer genieten van de “Koningin van de groente” zoals ze ook wel genoemd wordt naast het “Witte Goud”. Heeft zij toch maar weer goed geregeld voor haar bijna 85 lentes jong! (btw, wij zijn bij haar aan tafel gaan zitten hoor).

serre

De grote dag

En zaterdag was de grote dag waar we heel erg naar uit hebben gekeken. De serre achter de werkplaats is geplaatst.  Op ons zo ideale plekje, die nu nog idealer wordt en waar je nog vroeger in het jaar lekker zit. Maar waar de gasten ook veel plezier aan gaan beleven. 6 man zijn er 12 uur mee bezig geweest met een fantastisch resultaat. Mocht je ook een keer zoiets willen plaatsen, dan kunnen wij dit bedrijf van harte aanbevelen, Happy Outdoor Living in Breda.

Dus voor de komende weken nog de nodige afrondingen van project tuin.

En ik zal mij ook veel in de keuken moeten begeven, want de komende weken staat de agenda aardig gevuld met groepen. Je merkt echt dat er nog veel vergaderd moet worden voordat de zomervakantie gaat beginnen. Leuke nieuwe bedrijven zoals o.a. de TU Delft en een woonzorginstelling uit Zoetermeer. En ook zij zullen veel plezier aan de serre gaan beleven!

Morgen ook weer gasten terwijl het Ducodag is. Frank is op schoolreisje naar Brugge maar Wies komt mij gelukkig even assisteren. Ondanks dat hij superlief is, toch wel handig even een paar handjes in de buurt. Wat gaat het toch hard, volgende week wordt hij alweer een half jaar.

Duco

6 gedachten over “Slakkenplaag”

 1. Sandra Corbet

  Wat is het toch heerlijk om jullie belevenissen op de prachtige Keulse Hei te mogen mee lezen. Vooral lekker genieten straks in de zomer, de katten doen het nu al voor je 😻 en natuurlijk weer een fijne Ducodag, het vliegt voorbij. Het was al zo mooi op de hei, maar met alle vernieuwingen zal het nog meer jullie paradijs worden en voor de gasten een groot plezier.

 2. Freeke lassche

  Wat een bedrijvigheid op de Keulse Hei!
  Het was er al zo mooi, maar het wordt nog alsmaar mooier.
  Heel veel succes met alle drukte!

  1. Christl Mulder

   Wat een ontzettende mooie serre hebben jullie laten plaatsen. Dat wordt echt genieten.
   Ook de vlonders zijn prachtig. Het wordt een echt paradijsje. Veel succes met de laatste loodjes!

 3. Ja ja, altijd reuring op de KH, gasten, vrienden, verbouwinkje hier, aanpassingkje daar en de gastvrouw altijd vriendelijk en gastvrij! Heerlijke plek om te zijn en wat wordt het toch mooi !!!

 4. Wow, de serre is super mooi geworden! En dat witte goud… lekker hè. Heb afgelopen weken weer aantal keer in Limburg mogen genieten van dit lekkers.
  Tot vrijdag!

 5. Ziet er geweldig uit allemaal Ellen! Knap gemaakt door Frank!

  Wat een geweldige vergader plek… je gaat het heul druk krijgen 😁!

  Moet gauw weer eens komen kijken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?