Verspillingsvrije week 12-18 September

Dat geloof je toch niet! In Nederland wordt een kwart van al ons eten niet gegeten! Te veel wordt er verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt.

Op de website van “Samen tegen verspilling” lees je dat als wij als Nederlanders een week geen voedsel verspillen dit al ruim 40 miljoen kg CO2-uitstoot scheelt. (daar is een bos zo groot als 8.000 voetvalvelden voor nodig om deze CO2 uit de lucht te halen)

Wat doet De Keulse Hei tegen voedselverspilling

Toen ik De Keulse Hei  1 jaar geleden begon, had ik bedacht alle gasten zelf een keuze te laten maken uit een menu. Op een formulier konden ze aangeven wat hun wensen waren. Ik dacht hiermee minder voedsel te verspillen. Na een paar maanden ben ik hier toch mee gestopt om twee redenen. Ten eerste moest ik toch te veel producten op voorraad houden en ten tweede gooide ik iedere keer de ingevulde formulieren weg wat zonde van het papier is.

Maar hebben de gasten dan nog wel genoeg keuze?

Behalve soep van producten uit de moestuin staan er altijd voldoende zelfgemaakte broodjes met divers beleg. Ook altijd vers fruit en jus d’orange. Dat wat over is gaat meestal direct naar ons kippetjes die daar ook erg blij mee zijn.

Blij met mijn voedseldroger

Nu het moestuinseizoen zijn einde nadert ben ik inmiddels ook druk bezig met het een en ander te drogen. Ook dat is goed tegen de voedselverspilling. Vooral kruiden worden nu gedroogd, zoals salie, peterselie en tijm.  Al eerder heb ik gemeld dat ik ook boekers van mijn vergaderlocatie een flesje met gedroogde kruiden geef waar zelf een vinaigrette van gemaakt kan worden. Van de salie drink ik elke avond een kop thee wat ontzettend goed is voor je gezondheid. En de overdaad aan tomaatjes droog ik ook voor later gebruik.

Zaad voor volgend jaar

Om bewust met het milieu bezig te zijn is het ook belangrijk zoveel mogelijk zaad nu van je eigen producten te bewaren. Niet bij alle producten is dat gemakkelijk maar bij bijvoorbeeld de sperziebonen, pronkbonen en snijbonen wel. Wanneer je een sperzieboon te lang laat hangen gaat deze verdrogen en verschijnt er vanzelf zaad in de boon waar je volgend jaar weer nieuwe sperziebonenplantjes van kunt maken. Een win-win.. je hoeft geen zaad voor volgend jaar te bestellen en er hoeft geen vervoerder op pad voor jouw bestelling.

Wat doe ik met de overgebleven taart?

De gasten krijgen van mij in de ochtend en in de middag wat zelfgemaakt lekkers geserveerd. Als ik zelf deze restanten op eet, pas ik binnenkort niet meer door de voordeur. Daarom ben ik zo blij met mijn overburen. Zij testen niet alleen mijn baksels maar willen zich graag opofferen om de restanten op te eten!

 

Tip van de week

Zelf meld ik mij regelmatig aan voor een pakket van Toogoodtogo. Ik spreek toch regelmatig mensen die hier nog nooit van gehoord hebben. Gelukkig doen er steeds meer bedrijven aan mee. Toogoodtogo heeft een overzichtelijke app waar je aan kunt geven welke winkels jouw interesse hebben en kun je zien wanneer zij wat over hebben tegen een hele schappelijke prijs. Toch leuk in deze dure tijden!

Sinds kort heeft Albert Heyn ook voor haar restanten iets in het leven geroepen en dat heet “Overblijvers”. In je AH app zie je dit staan en kun je ook zien welke Albert Heyn iets over heeft wat je tegen een leuk prijsje kan komen halen. Albert Heyn maakt onderscheidt tussen een vegetarisch pakket, bakkerij pakket of een verrassingspakket. Hoe leuk, hoef je niet tot de kerst te wachten voor je kerstpakket!

Dus samen even extra opletten

Op de genoemde website van verspillingsvrije week staan heel veel stakeholders die toelichten wat zij tegen voedselverspilling doen. Interessant om eens te kijken. Verder hebben zij ook leuke podcasts op deze website staan met mooie verhalen.

Zuinig op energie

Laten we niet alleen deze week maar in het vervolg niet de restjes vergeten om onnodige energie te verspillen aan de gehele voedselketen. Een simpele daad voor een beter klimaat!

6 gedachten over “Verspillingsvrije week 12-18 September”

  1. Wat leuk om te lezen, hoe jij verspilling probeert tegen te gaan. Bedankt ook voor de tips. Het zet je aan het denken.
    in mijn klas praat ik ook met 9- jarigen over de verspillingsvrije week. Ben altijd weer verrast over de creatieve oplossingen van kinderen en ook over de motivatie om mee te doen en te denken.

  2. Sonja Ingenluyff-Noya

    Ben me bewust van verspilling maar blijf het moeilijk vinden om in een éénpersoonshuishouding zo zuinig mogelijk in te kopen.
    Ik weet van het bestaan van Togoodtogo en vind dat vooral voor gezinnen een prima initiatief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?