Amsterdamse Koggetjes, overheerlijke koekjes

Komende weken hebben we gelukkig weer de nodige bezoekjes in de agenda staan bij Vergaderlocatie De Keulse Hei. Aanstaande dinsdag een middelbare school uit Voorburg. Dus ik ben weer de nodige lekkere dingen aan het maken. Zoals onder andere Amsterdamse Koggetjes, overheerlijke koekjes. Buiten Amsterdam wordt de naam Nougatine of Nougatientjes gebruikt.

De overburen zijn mijn vaste testpanel. Nu ik zelf aan het lijnen ben en niet alles kan opeten maak ik hier graag gebruik van. Mijn overbuurvrouw haar reactie op zijn koekjes was na haar eerste hap “OMG die koekjes, die zijn echt TE lekkerrrrr” dus wil ik het recept graag hierbij delen.

Karamel maken
karamelstukjes

De karamel

Voor deze koekjes moet je eerst een karamel maken. Deze stukje maken de koekjes superlekker. Hieronder vertel ik hoe je dit maakt. Om er kleine stukjes van te maken heb ik het aflaten koelen op een stuk bakpapier en dit na afkoeling dubbelgevouwen en met een deegroller op geslagen om kleine stukjes te krijgen. Je kunt dit ook doen met een jampotje.

Bewaren van de koekjes

Deze koekjes kun je heel lang bewaren in een goed afgesloten koektrommel. Of ze het gaan redden is de vraag.

Porties: ongeveer 40 koekjes

Bakplaat

Ingrediënten

Voor de karamel

  • 70 gram suiker
  • 1,5 eetlepel water

Voor het deeg van de koekjes

  • 165 gram boter op kamertemperatuur
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • Snuf zout
  • 0,5 ei losgeklopt
  • 175 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem, zie site van baktotaal)

Verder nog nodig

  • 1 bakplaat
  • 2 vellen bakpapier of silicone bakmat
  • Steelpan
  • (Eventueel spuitzak, met rond, glad spuitmondje van ca. 1-1,5 cm)

Bereidingswijze

Voorbereiding van de koekjes

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (ik heb de stand “ hete lucht” gekozen)
  2. Bekleed de bakplaat met bakpapier

Het maken van de karamel

  1. Doe de suiker met het water in een steelpan en breng dit aan de kook op een matig vuur.
  2. Kook net zolang tot dat je een mooie goudbruine karamel hebt
  3. Giet de karamel op het bakpapier op de bakplaat en laat het afkoelen
  4. Wanneer het afgekoeld is, vouw je het papier dubbel en sla je er met een deegroller of leeg jampotje zolang op dat je kleine stukjes krijgt. (Je zou het ook met de keukenmachine kunnen doen)
  5. Leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat

Het maken van de koekjes

  1. Doe de boter met de basterdsuker, vanille-extract en zout in kom en roer door elkaar
  2. Roer het ei erdoor
  3. Voeg de bloem en de karamelstukjeserbij en meng het kort door elkaar totdat je een samenhangend deeg hebt
  4. Je kunt het deeg nu in een spuitzak doen. Zelf vond ik dit niet prettig. Ik heb mijn handen steeds even in wat bloem gehouden en kleine rondjes gedraaid van een bolletje deeg en op de bakplaat gelegd
  5. Houd ca 2-3 cm afstand tussen de bolletjes want ze vloeien aardig uit tijdens het bakken dus zorg voor voldoende tussenruimte.

 Bakken van de koekjes

  1. Bak de Amsterdamse Koggetjes in ca. 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze iets hard worden op de bakplaat voordat je ze op een rooster legt om volledig af te koelen.
  2. Als ze afgekoeld zijn, snel in de koektrommel doen, voordat je begint met opeten, want zoal mijn buurvrouw zie: “ Ze zijn TE LEKKER”.

2 gedachten over “Amsterdamse Koggetjes, overheerlijke koekjes”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 👋
Waar kan ik u mee van dienst zijn?